HOME Toko Khusus Pakaian
Toko Khusus Pakaian

Toko Khusus Pakaian

Date published: 22 Maret 2016
Last updated: 3 Agustus 2017

Berikut akan diperkenalkan kota fesyen dan gedung fesyen yang menjadi simbol di Jepang, juga tentang toko khusus kimono yang merupakan pakaian asli Jepang.

Bandar fesyen yang mewakili Tokyo

Bandar fesyen yang mewakili Tokyo

Tempat muda-mudi berkumpul adalah di Shibuya dan Harajuku. Daikanyama dan Omotesando merupakan tempat berkumpul bagi orang mewah. Kedai pakaian vintaj dan kedai yang unik banyak terletak di Shimokitazawa. Kawasan lapisan yang luas membolehkan kedai selebriti berbaris di Ginza. Kedai bagi orang yang berumur terletak banyak di Sugamo.

Bandar fesyen selain di Tokyo

Bandar fesyen selain di Tokyo

Secara asas, cirinya adalah terdapat banyak kedai di sekitar stesen keretapi di dalam bandar untuk muda-mudi lelaki dan perempuan. Juga terdapat beberapa tempat lain yang menjadi kegemaran untuk belia. Di Osaka terdapat kampung Amerika atau dikenali dengan nama panggilan, Amemura yang menjadi pusat budaya di kalangan orang muda. Tempat ini terkenal kerana terdapat banyak barangan berjenama dieksport daripada Amerika dan boleh dibeli dengan harga yang berpatutan. Di Fukuoka, kawasan yang bernama Damiyo, merupakan bandar yang menarik perhatian untuk orang muda berkumpul.

Kedai kimono dan yukata

Kedai kimono dan yukata

Di tempat yang terkenal dengan pelancongan iaitu Kyoto, terkenal dengan pelancongan di mana orang berjalan di sekitarnya dengan memakai kimono yang bercitarasa seperti Jepun. Sebagai kedai fesyen, terdapat beberapa kedai kimono dan juga boleh menyewa kimono. Di sini, boleh juga belajar cara memakai kimono dan budaya berkaitan Jepun menjadikan popularitinya tinggi. Oleh kerana harganya yang mahal berbanding baju biasa, cuba menawar dengan penjual secara berhemah untuk membelinya.

Bangunan fesyen

Bangunan fesyen

Bangunan fesyen terdapat di tengah bandar. Cirinya adalah berdasarkan aras bangunan dan target utama berubah. Kebiasaannya di bangunan fesyen, menjadi keutamaan di tingkat 1 adalah kedai solekan yang mewah dan barang perhiasaan. Tingkat 2 dan berikutnya adalah kedai fesyen.

*This information is from the time of this article's publication.
*Prices and options mentioned are subject to change.
*Unless stated otherwise, all prices include tax.

Bagikan artikel ini.

Cari